Come-as-a-tourist-leave-us-as-a-friend_2

Nederlanders vrij traditioneel
Als men kennis neemt van de cijfers  van het Continue Vakantie Onderzoek(CVO) van NBTC-NIPO Research dan lijken de Nederlanders vrij traditioneel bij het kiezen van hun vakantiebestemmingen en is het slechts een kleine minderheid die van de platgetreden paden afwijkt. Wellicht wordt dat mede bepaald door de tijdschriften of reisbijlages die iederjaar met hetzelfde verhaal komen. Is het een imagoprobleem van Roemenië? Dat lijkt onwaarschijnlijk want veel natuurliefhebbers gaan naar Frankrijk; het land dat de meeste  kerncentrales van Europa kent. De oorzaak ligt ook aan Roemeense zijde, want de slecht gevulde schatkist laat niet toe dat er kostbare marketingcampagnes gevoerd worden of overal verkeersbureaus aanwezig zijn.  Of – als uw belangstelling gewekt is – schaf dan de Nederlandstalige gids van National Geographic aan, waarvan de gegevens betrouwbaar zijn en up-to-date.

Waarom Roemenië?
Een allesomvattend antwoord op deze vraag is onmogelijk, omdat de voorkeur en smaak van de vakantiegangers verschillen. Overigens is Roemenië als vakantieland compleet te noemen, zowel doevakanties  in de Karpaten als een luiervakantie aan de stranden van de Zwarte Zee en ook een korte stedentrip behoort tot de mogelijkheden. Het is een redelijk exclusieve bestemming voor relatief weinig geld, want compleet georganiseerde reizen naar het land zijn een zeldzaamheid.
Dus dat vereist een zeker gevoel voor avontuur en een goede voorbereiding.

Ongerept
Een sleutelwoord voor Roemenië is de ongereptheid die men elders in Europa zelden meer aantreft. Zomaar een voorbeeld is het Retezatgebergte met zijn  schitterende gletsjermeren, maar waar geen autoverkeer mogelijk is en dus volkomen ongerept is gebleven. Of bizons die men in een drietal regio’s aantreft en de berenpopulatie die op meerdere plaatsen voorkomt waardoor het land in zekere mate vergelijkbaar is met de Canadese Rocky Mountains. Uiteraard vereist het wel een sportieve instelling en  enig gevoel voor avontuur!

Een stedentrip?  
Dan mag zeker de stad Sibiu(Hermannstadt) niet onbezocht blijven!  In 2007 werd het nog tot Culturele hoofdstad van Europa uitgeroepen. Aardig om te weten dat in omgeving van Sibiu in het daar gangbare dialect tal van (Zuid) Nederlandse woorden, uitdrukkingen en plaatsnamen worden aangetroffen. De verklaring daarvoor is dat de Saksen die omstreeks 1200 zich in Roemenië  vestigden deels afkomstig waren uit de Zuidelijke Nederlanden dat we tegenwoordig duiden met Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Vlaanderen en Luxemburg.
Uiteraard zal de hoofdstad Boekarest niet mogen ontbreken al was het maar dat het de enige vanuit Nederland aanvliegbare bestemming is. Viermaal daags zijn er vluchten met de KLM of Tarom vanaf Schiphol of tweemaal per week met de prijsvechter Wizzair vanuit Eindhoven. Of als u even de grens overgaat en vanuit Düsseldorf vertrekken wilt, zijn er meerdere Roemeense steden zoals Cluj Napoca en Timisoara aanvliegbaar.
Een paar aanraders in Boekarest? Uiteraard het Paleis van het volk(Casa Poporului) van wijlen Ceaucescu of het Noordelijk deel van Boekarest met zijn parken en meren. Het oude centrum Lipscani is eveneens een must al was het maar om de Nederlandse “”nederzettingen” zoals Gran Cafe Van Gogh, Hotel Rembrandt en het Nederlandse restaurant The Artist te bezoeken. Of de eeuwenoude pleisterplaats Hanul Manuc.

Als u Roemenië met uw eigen auto bezoeken of een auto huurt zult u het land pas echt leren kennen en soms ontdekkingen doen die nergens beschreven staan, zoals ineens in-the-middle-of-nowhere. Zoals bijvoorbeeld in het Noorden van het district Gorj vlak bij het dorpje Crasna ineens een kleine maar hypermoderne fabriek te vinden die de befaamde Belgische bonbons produceert en waarvan de eigenaresse een Belgische pianolerares is.  Misschien kent u de Britse TV show Top Gear die de Transfagarasan Highway tot de meest spectaculaire weg ter wereld hebben uitgeroepen. De weg voert u langs vele haarspeltbochten naar een hoogte van 2024 meter en is om die reden slechts in de zomermaanden geopend. Buiten de grote steden treft u een zeer gastvrije bevolking aan die de slogan op een toeristische brochure “Come as a tourist and leave as a friend” helemaal waar maken!